Ana Aslan s-a născut pe 1 ianuarie 1897,
În lumea cercetării
Îşi continuă cercetările într-un azil de bătrâni şi evidenţiază importanţa novocainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă. Pe 22 ianuarie 1952, la cererea Anei Aslan, se înfiinţează Institutul de Geriatrie, primul de acest fel din lume, iar modelul de organizare a fost recomandat ulterior pentru organizarea şi altor institute similare din lume.
Din fericire, rezultatele cercetărilor au fost încurajatoare încă de la început. Iată unul dintre exemple. Un pacient de 110 ani. După patru ani de tratament, putea să meargă singur, mâinile nu-i mai tremurau, avea poftă de mâncare, părul alb se repigmenta, iar depresia era înlocuită de o stare psihică bună. După cercetări efectuate pe 7.600 de pacienţi s-a ajuns la o compoziţie care exercita în organism o acţiune mai îndelungată şi au denumit-o vitamina H3, pentru a indica acţiunea de tip vitaminic a medicamentului.
Din 1958, în laboratoarele Institutului de Geriatrie începe prepararea industrială a vitaminei H3. În 1972 elaborează, împreună cu farmacista Elena Polovrăgeanu, „Gerovital H3“, produs farmaceutic cu acţiune în tratamentul fenomenului de îmbătrânire, precum şi în bolile bătrâneţii, în ateroscleroză, vitiligo, sclerodermie etc. În 1974 devine membru al Academiei Române. În 1976 primeşte Brevetul pentru „Aslavital“, un produs eficace în terapia sistemului nervos şi a aparatului cardiovascular şi introdus în producţie industrială, în 1980. În 1952, Organizaţia Mondială a Sănătăţii i-a oferit Premiul Internaţional şi medalia „Leon Bernard“ pentru contribuţia adusă la dezvoltarea gerontologiei şi geriatriei.
În 1985, Ana Aslan publică lucrarea de sinteză intitulată „Precizări după 31 de ani de folosire“ o lucrare de sinteză asupra produsului Gerovitalul H3, prin care se demonstrează acţiunea stimulatoare asupra proceselor de regenerare la nivelul ţesutului hepatic, a mucoasei gastrice şi a măduvei osoase. De asemenea, sub acţiunea Gerovitalului H3 se produce şi regenerarea fiziologică şi morfologică a muşchiului striat şi a nervilor periferici. De asemenea, rezultatele obţinute prin aplicarea tratamentului înaintea producerii distrofiei, recomandă utilizarea profilactică a medicamentului
Ana Aslan a murit pe 20 mai 1988, în Bucureşti. Avea 91 de ani.
Recunoaşterea valorii sale în întreaga lume poate fi demonstrată şi prin cele 130.000 de scrisori primite din 123 de ţări şi care se păstrează în arhiva Insitutului de Geriatrie din Bucureşti.
Ca recunoaştere a rezultatelor obţinute, mai multe unităţi şcolare din ţară (Timişoara, Brăila) poartă numele Ana Aslan.