marți, 11 ianuarie 2011

'Tratamentul meu cu Gerovital H3 este o solutie, dar nu numai. Este, in acelasi timp, o filosofie de viata si speranta.' Ana Aslan

Pentru ca s-a situat neincetat de partea gandirii creative, pentru altruismul sau si pentru darzenia cu care a luptat pentru promovarea internationala a unei descoperiri stiintifice uluitoare prin simplitatea sa... pentru sansele pe care le-a daruit frumusetii si tineretii indelungate, intr-o lume marcata de capitularea mentala in fata trecerii neiertatoare a timpului... pentru impactul creat in cercetarea medicala romaneasca si pentru notorietatea mondiala a institutului care acum ii poarta numele... pentru omagiul pe care l-a adus vietii, frumusetii si sperantei... si pentru personalitatea sa inovativa... Prof. Dr. Ana Aslan se regaseste in 'lista de aur' a celor mai puternice personalitati feminine romanesti, din toate timpurile!
de Cosmina Cornea


'Uratenia ma crispeaza, ma blocheaza si ma anihileaza. Nu as sti cum sa traiesc intr-o ambianta respingatoare. Detest batranetea, uratenia si minciuna', cu aceste cuvinte se descria Ana Aslan, intr-o convorbire cu Dinu Lipatti.

Adolescenta rebela care visa sa devina pilot, fata care reuseste sa primeasca - dupa o greva a foamei - permisiunea mamei sale pentru a merge la facultatea de medicina, tanara care ingrijeste ranitii pe frontul Primului Razboi Mondial va ajunge, peste ani, unul dintre numele de referinta in medicina mondiala.
'Uratenia ma crispeaza, ma blocheaza si ma anihileaza. Nu as sti cum sa traiesc intr-o ambianta respingatoare. Detest batranetea, uratenia si minciuna.'
Impreuna cu echipa sa (scoala pe care a creat-o in jurul sau), descopera in cursul unor cercetari clinice si experimentale 'efectul preventiv' al unei substante bazate pe novocaina, in incercarile de intarziere a proceselor de imbatranire celulara. Rezultatele acestui studiu desfasurat in primii ani postbelici sunt publicate in lucrarea 'Novocaina - factor eutrofic si intineritor', semnat in colaborare cu mentorul sau, prof. C.I. Parhon.

In 1956, 'Gerovitalul' este prezentat pentru prima oara lumii medicale internationale, in cadrul Congreselor de gerontologie de la Karlsruhe si Basel.

Ce au in comun Dali, Charlie Chaplin, Claudia Cardinale, Hrusciov, J. F. K si Marlene Dietrich? Citeste pe paginile urmatoare despre realizarile Anei Aslan, Gerovital si Aslavital.
ondat de prof. Dr. Ana Aslan in 1952 (Bucuresti), Institutul National de Geriatrie si Gerontologie este primul din lume in domeniu- devenind un model recomandat in 1964 de insusi presedintele Organizatiei Mondiale a Sanatatii guvernelor tuturor tarilor dezvoltate.

Munca sa de pionierat in domeniul geriatriei a intampinat, inevitabil, obstacole si atitudini sceptice. Gerovitalului i s-a spus chiar, intr-o critica de specialitate din presa medicala internationala, 'zerovital'. Detractorii teoriei geriatrice a Anei Aslan s-au vazut, pana la urma, dezarmati, in fata efectelor 'miraculoase' ale Gerovitalului H3, informatii care se reunesc in lucrarea publicata in 'Romanian Journal of Gerontology and Geriatrics': 'Tehnica si actiunea tratamentului cu Gerovital H3. Precizari dupa 34 de ani de folosire', realizata de Ana Aslan.

O alta creatie de o importanta majora a Anei Aslan este 'Aslavitalul'. Amandoua numele de marca (Gerovital H3 si Aslavital) au cunoscut o notorietate uriasa in strainatate. La noi in tara, aceste nume fac parte din portofoliul a doua companii locale de cosmetice si din 'beauty case'-ul oricarei doamne cochete.

'Profesoara', asa cum era apelata de catre colegii si colaboratorii sai, a fost o personalitate puternica, verticala si influenta in domeniul cercetarii si practicii medicale geriatrice. Director timp de 36 de ani al institutului care ii poarta azi numele, Ana Aslan a fost, in egala masura, membru al unor asociatii mondiale prestiogioase: Organizatia Mondiala a Sanatatii, Academia de Stiinte din New York, Uniunea Mondiala de Medicina Profilactica - Austria, Societatea Americana de Gerontologie, Confederatia Societatilor de Gerontologie din Tarile Latine s.a.m.d. Recunoasterea de care a beneficiat este cu atat mai valoroasa cu cat Romania era, in acea vreme, o tara comunista izolata, din care se razbatea foarte greu in exterior.

Imensa munca pe care a pus-o in slujba sanatatii i-a fost apreciata, la un inalt nivel, si prin distinctiile internationale pe care le-a primit. Cateva dintre acestea sunt: Medalia Leon Bernard decernata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, Comandor al Ordinului Orange Nassau Olanda, Cavaler al Noii Europe - Italia, Profesor Honoris Causa si Doctor emerit al Universitatii Bragança Paulista - Brazilia si sunt multe altele, din lista carora ar fi fost frumos si indreptatit sa faca parte si Premiul Nobel! 
Povestea Gerovitalului
'Tratamentul meu cu Gerovital H3 este o solutie, dar nu numai. Este, in acelasi timp, o filosofie de viata si speranta.' Ana Aslan

Povestea Gerovitalului incepe de pe vremea cand dr. Ana Aslan, profesor la Facultatea de Medicina din Timisoara, studia procaina, un anestezic local. Cu spiritul sau inovativ, Ana Aslan a luat in considerare si alte efecte ale procainei - in special rolul acestei substante in lupta impotriva imbatranirii. In timpul unor cercetari, ia decizia sa renunte la cariera universitara si sa se dedice 'studiului acestei substante'.

Dupa cativa ani, impreuna cu farmacista Elena Polovrageanu, stabilizeaza procaina (scazandu-i pH-ul de la 4.5 la 3.3) si consolideaza formula benefica a Gerovitalului. Adaugirea H3 indica actiunea de tip vitaminic a acestui medicament.

Evaluarea clinica a Gerovitalului pe 7.600 de pacienti a determinat omologarea sa in anul 1957 si trecerea la productia de serie sub forma de fiole, iar cinci ani mai tarziu si sub forma de drajeuri, crema terapeutica si lotiune capilara.

In 1980 Ana Aslan a inventat, impreuna cu Ion Polovrageanu, Aslavitalul, brevetat si introdus in productia industriala, de asemenea.

Pentru a intelege cat de apreciata a fost descoperirea formulei Gerovitalului, este suficient sa mentionam numele catorva celebritati mondiale care au ales sa il utilizeze: Salvador Dali, Pablo Neruda, Charlie Chaplin, Claudia Cardinale, Charles de Gaulle, Hrusciov, J. F. Kennedy, Indira Ghandi, Marlene Dietrich, Kirk Douglas, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu